PODVIGI IN ODPRAVE 20176
Na prvo stran
                             
ČEZ STOL NA BREŠKI JALOVEC

Bine, Stane in Ljubo iz TŠD Gams smo 25. in 26. 6. 2022 opravili pohod po planinskih poteh iz Kobarida preko grebena Stola na Breški Jalovec in do vasi Brezje v R Italiji.

Prvi dan smo se iz Kobarida povzpeli  na Starijski vrh (1146 m) in Stol (1673 m). Nadaljevali smo po grebenu proti zahodu, čez Puntarčič, Ribežne, preko Musca (1618), ter se spustili do bivaka, kjer smo prespali. Drugi dan smo  nadaljevali po grebenu, prečili Nad Ohojami (1559), ter na Gnjilici prestopili državno mejo v Italijo. Še zadnji vzpon smo opravili na Breški Jalovec (Punta Montemaggiore, 1613 m), nato pa sestopili v vas Brezje (Montemaggiore, 819 m).

Kljub težkim nahrbtnikom in dolgi poti preko »kucljev«  je pohod (kot po navadi) uspel. Vreme je bilo kot naročeno, razgledi odlični, razpoloženje temu primerno. Obiskali smo planino Bošca, kjer nas je pogostil pastir Marko, star  Binetov prijatelj. V vasi Brezje smo obiskali gostilno Svetlana, po vrnitvi nazaj v Slovenijo pa smo se ustavili v baru Kuore Sa, v starem delu Breginja.  Iz vasi Brezje do Kobarida nas je pripeljal Franc, za kar se mu zahvaljujemo.

Lepa tura in izlet v dobri družbi. Se vidimo naslednjič.

Ljubo