PODVIGI IN ODPRAVE 2003
POREZEN 1632m - 23.03.2003

Dne 23.03.2003 ob 07.00 uri smo se zbrali v Kobaridu. Popili smo jutranjo kavo in se nato okoli 07.30 ure z osebnimi avtomobili odpeljali na Petrovo Brdo. Od tam naprej smo se peš odpravili proti vrhu. Na poti je bila velika gneča, saj je bil tradicionalni pohod in ob 11.00 uri krajša spominska slovesnost z kulturnim programom. Udeležili smo se proslave, nato pa pri koči okrepčali iz svojih nahrbtnikov. Odločili smo se da se spustimo po drugi strani gore v smeri Jesenice in nato v Zakojco do turistične kmetije Pri Flandru. Tam smo se okrepčali in počakali Boštjana, ki se je vrnil po avtomobil na Petrovo Brdo, da nas odpelje domov. Tokrat nas je bilo malo, vendar je bila tura prijetna, skoraj zimska, spremljal nas je tudi močan veter.

Vreme pa je bilo kristalno jasno tako, da je bil razgled nad okoliškimi vrhovi res čudovit.

Tekst in foto: Stanko BALAŽIČ


DOLOMITI 1. - 01. in 02.07.2003

V dneh 01.07. in 02.07.2003 smo se člani planinske sekcije ŠD GAMS Kobarid odpravili v italijanske Dolomite. Glavni cilj je bil osvojiti kraljico Dolomitov 3342 m visoko Marmolado (Punta Penia). Ob 03.00 uri prvega dne smo se z lastnimi avtomobili odpeljali v osrčje Dolomitov do umetnega jezera Lago di Fedaia. Od tam smo se z žičnico povzpeli do ledenika.

Po dvournem vzponu smo prišli na vrh, kjer smo se okrepčali, naredili nekaj posnetkov in se odpravili nazaj v dolino. Še isto popoldne smo se odpeljali do jezera Musurina in naprej do Tre Cime - bisera Dolomitov. Pred nočitvijo v planinski postojanki Riffugio di Auronzo smo se sprehodili po okolici. Ponoči je divjala stražna nevihta. Zjutraj smo se zbudili v nekaj centimetrski snežni odeji.

Odpravili smo se v pogorje Monte Cristalla, kjer smo po dobro varovani ferrati stopili na 3145 m visok vrh Cime di Mezzo. Pot je bila vse prej kot lahka, saj je bila zaradi snega močno zaledenela. Po malici in ogledovanju mogočnih vrhov v soseščini smo se spustili v dolino. Po skromnem pikniku smo se odpravili nazaj proti domu. Polni lepih spominov smo sklenili, da še v tem poletju osvojimo Grossglockner v Visokih Turah - Avstrija.

Tekst in foto: Stanko BALAŽIČ


DOLOMITI 2. - 19. in 20.08.2003

V dneh 19.08. in 20.08.2003 smo se člani planinske sekcije ŠD »GAMS« Kobarid nameravali odpraviti na Grossglockner. Žal razmere na ledeniku tega niso dopuščale, zato smo ponovno odšli v Italijanske Dolomite. Glavni cilj je bil osvojiti vrh Piz Boe 3152 m po težki »ferrati« Cesara Piazzetta. Ob 03.00 uri prvega dne smo se zbrali in z lastnimi avtomobili odpeljali na prelaz Passo Pordoi 2230 m. Od tam smo se povzpeli mimo grobnice nemških vojakov iz prve in druge svetovne vojne do navpičnega ostenja Piz Boa , ker je vstop v »ferrato«. Po napornem plezanju smo v dveh urah prišli na vrh Piz Boa 3152 m, kjer smo se okrepčali, naredili nekaj fotografij in se z gondolo odpeljali nazaj v dolino. Zvečer smo se odpeljali do Riffugia Auronzo pri Treh Cimah, kjer smo prenočili.

Zgodaj zjutraj naslednjega dne smo se odpravili v pogorje Monte Paterna 2746 m, kjer smo se skozi temne tunele in dobro varovano »ferrato« prebili na vrh. Občudovali smo lahko spretnosti vojakov v prvi vojni, ki so se borili v tem pogorju , saj so izklesane kaverne, strelski jarki , tuneli in tovorne mulatjere v živo skalo, kar vabili k ogledu. Uživali smo v razgledu na Tre Cime in ostale vrhove v okolici. Na vrhu smo naredili še nekaj posnetkov in se odpravili v dolino k avtomobilom.

Po skromnem pikniku smo se v poznih popoldanskih urah čez čudovite doline Tirolske in Ziljske doline odpravili proti domu. Kljub začetnemu razočaranju, da nismo mogli osvojiti Grossglocknerja v Visokih Turah nam je bilo ponovno snidenje z Dolomiti v veliko veselje. Vreme je bilo kot naročeno, razgledi po okoliških vrhovih pa čudoviti in neponovljivi.


Planinski pozdrav!

Tekst in foto Stanko BALAŽIČ


MALA MOJSTROVKA 2332m  - 26.09.2003

Za zaključek letošnje planinske sezone predlagam bližnjo Malo Mojstrovko 2332 m po Hanzovi varovani zahtevni plezalni poti.

Dne 26.09.2003 smo se ob 07.00 uri s svojimi osebnimi avtomobili odpeljali na prelaz Vršič 1611m. Odpravili smo se proti prevalu Vratica 1799m v smeri Slemena in nato v zavarovano plezalno pot. Pot je bila izpostavljena, vendar dobro varovana z klini in pletenicami, kar pa smo bili po letošnjih turah že vajeni. Po okoli 2 urah plezanja smo stopili na vrh Male Mojstrovke 2332m. Vrh in lepo vreme sta nam postregla z lepim razgledom na Trento, Tamar, dolino Planice in tja do avstrijskih gora. Po krajšem počitku in malici smo se odpravili nazaj na Vršič po južni strani gore, se spustili po melišču do parkiranih avtomobilov.

V zgodnjih popoldanskih urah smo se vrnili na PP Kobarid, kjer smo s skromnim a piknikom dostojno zaključili letošnjo planinsko sezono.

Tekst in foto: Stanko BALAŽIČ
porezen1
porezen2
1dolomiti2
1dolomiti3
2dolomiti1
2dolomiti2
2dolomiti3
mojstrovka1
mojstrovka2
mojstrovka3
Na prvo stran